Гумите са доста важен елемент и правилният им избор и поддръжка са от голямо значение. Повече за това как трябва да помпим гумите, за да намалим спукванията можете да прочетете тук.

Относно размера определено колкото по-големи е по-добре. Една 11 инчова гума вози по-добре и е по-безопасна от една 8 инчова. Освен това и се пука по-рядко заради дебелината си.

Важен е и материалът на гумата, повечето каучук я прави по-мека и с по-добро сцепление и подобрена сигурност за сметка на по-бързото износване особено когато тротинетката е мощна и превърта гуми. За пример едни от най-хубавите и скъпи гуми са PMT, които имат чудесни характеристики на сцепление. Те са шосейна гуми с нисък грайфер, много добре балансирани и даващи добра стабилност при висока скорост по асфалт. Но комбинацията от лек водач и мощна тротинетка който обича дава дава газ ги прави ужасен избор заради бързото им износване. От друга страна лично за мен като тежък водач, с тежка тротинетка която не може да превърта гумите, дори да се опитвам, това са страхотни гуми, които в момента са на 7 хиляди километра и имат още поне 3 хиляди км. Няма какво повече да се желае от тях.

Така наречените офроуд гуми трябва да се избягват на всяка цена. Обикновено са с ниско качество и на асфалт имат ужасно сцепление. Возията е груба и нестабилна, а пробегът пада както и максималната скорост. Иначе за офроуд терен действително са за предпочитане, но доколко е разумно да се кара тротинетка на тежки терени е друг въпрос.

Много голям интерес предизвикват твърдите/ бандажни гуми. Те са от плътна гума и не се помпят и съответно не се пукат. Примамливи са за хора които често са пукали гуми заради ниско налягане. Но имат доста недостатъци като влошена возия, редуциран пробег и максимална скорост, както и причиняване на проблеми с батерията особено ако се карат по лоши пътища. В никакъв случай не ги препоръчваме за възрастни. Но за деца, понякога твърдите гуми са по-малкото зло тоест по-евтиното.

Накрая да обърнем внимание и на качеството на производство при гумите. При нас в Go Electric Plovdiv сме работили с какви ли не гуми и в процеса на работа сме подбрали най-качествените. Не робуваме на марки, често поръчваме нови гуми за проба и ако ни харесат започваме да ги слагаме на клиенти. Някои от гумите ни са по-скъпи, но има защо. Нагледали сме се на тротинетки идващи със спукани гуми и като ги свалим вътре сложена вътрешна гума от детска количка, тънка като хартия и крайно неподходяща за препоръчителното налягане от 5 бара. Естествено случвало се е дори някои от качествените гуми да имат производствен дефект и да се спука почти веднага, но това лесно се установява и гумата се сменя безплатно от нас.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *