Като най-скъпият елемент в една тротинетка, батерията трябва да бъде експлоатирана правилно, за да ни служи възможно най-дълго

  • Първото и най-важно правило е да не оставяме батерията на нисък или нулев процент за дълго време. Не е проблем да караме тротинетката докато й свърши батерията. Проблем е да го направим и да не я заредим дълго време след това. Когато батерията покаже нула процента това не значи, че тя е напълно празна, а че е достигнала ниво под което вече не е безопасно да бъде разреждана. Когато я оставим в такова състояние за дълго време, в следствие на естествения саморазряд на клетките, нивото на батерията може да падне под критичното, което често е пагубно. През зимния период е добре тротинетката да се проверява веднъж месечно и да се зареди ако има нужда. Също така при дълго съхранение е добре батерията да не е на 100 процента, а някъде между 50 и 80.
  • Добра практика е да не се зарежда веднага след каране, а да се изчака половин час да изравни температурата.
  • Ако бързате не е задължително да я зареждате винаги на макс, но заради балансирането на клетките трябва да я оставяте да се зареди напълно от време на време (докато светне зелената лампичка на зарядното).
  • Зареждането с бързи зарядни не е вредно стига да отнема повече от 2 часа за заряд от 0 до 100 процента. За някои висококачествени батерии може дори по-бързо. Тъй като наистина бързите зарядни са доста скъпи един заряд за 4 часа е много практичен и безопасен избор. При мощните тротинетки с малки батерии това значи 5 амперa, а за по-големите 10. При малки тротинетки е най-добре да се придържате към заводското зарядно тъй като не се знае колко дебели са кабелите до батерията и дали няма да прегряват.
  • Ако имате съмнения че в тротинетката е влязла вода не трябва да я зареждате преди да проверите дали батерията не е мокра. Като цяло батериите са много добре изолирани, но не бива да се рискува
  • Не оставяйте тротинетката дълго време на силно слънце, високите температури съкращават живота на батерията, а понякога ако са наистина високи могат да доведат до запалване.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *